A karácsonyi időszak a szeretetről, a családról, az ajándékozásról és a bőséges lakomákról szól.
Ezekben a napokban többfogásos étkezésekkel, hosszú asztal melletti beszélgetésekkel, kiadós desszertekkel kényeztetjük magunkat és vendégeinket. 👌
Az ételek mellé természetesen italok is dukálnak, azonban bátran állíthatjuk, egy-egy “rossz” párosítás képes az élvezetet akár el is rontani. 🍷
Borászunkkal, Feldhoffer Péterrel arról beszéltünk, hogy pincészetünk borait mely ételekhez ajánlaná.
Egy több órás habzsi-dőzsi során érdemes mindig a könnyű, fiatal boroktól haladnunk a testesebb, érettebbek felé. Amennyiben édes bor is szerepel a repertoárban, akkor azt mindenképpen a legvégére tartogassuk, ne a desszert mellé, hanem inkább helyette.
Ha olyan ételt tálalunk fel, amelyhez az ízesítésnél bort is használtunk, akkor lehetőleg ugyanazt a bort igyuk hozzá, mint amit beleraktunk, vagy egy karakterében hasonló, még magasabb minőségű variánsát.
Ahány ház, annyi előétel variáció létezik. Valaki a zöldségre, salátákra, más a tésztákra, esetleg halra esküszik. Egy közös vonásuk, hogy valamennyihez könnyed, kevésbé aromás bor illik. Például pincészetünk roséja, vagy az Irsai tökéletes választás lehet.
A levesek mellé alapvetően lágy karakterű, vagyis nem túl savas bort válasszunk.
Az egyre inkább közkedvelt halételeket túlzás nélkül ezerféleképpen el lehet készíteni, így kezd megdőlni az a közhely, miszerint a halat kizárólag fehérborokkal lehet tálalni. Bizonyos, karakteresebb variációk, mint például egy grillezett lazacsteak teljesen jól harmonizál egy kékfrankossal, vagy egy testesebb roséval vagy akár Merlotunkkal. A legegyszerűbb, ha megkeressük a tányéron a vezető ízt, és ahhoz választjuk a hozzá illő bort.
Minél szárazabb a hal húsa, annál szikárabb (pl. Olaszrizling) minél zsírosabb, annál testesebb bort kíván (Merlot).
Hagyományos étel hazánkban a halászlé túrós csuszával, amelyhez már a vörösbor dukál. Minél jobban elnyomja a paprika a halízt, annál testesebb lehet a vörösbor (Merlot).
Párolt vagy főtt húsokhoz inkább fehér bort válasszunk, sült vagy grillezett, fűszeresebb fogásokhoz inkább vöröset, legyen szó bármiféle húsról.
Sertéshúshoz Péter Szürkebarátot inna, míg egy kiadós csülök mellé szerinte már Merlot dukál.
A kacsa, és csirke szerelmesei pedig egy palack Nymphát, vagy Rosét is bátran kibonthatnak a tálalt étel mellé.
Érdekesség, hogy ugyanannak az ételnek megvan az ideális fehér- és ugyanakkor vörösbor párja. Onnantól fogva már csak ízlés kérdése, melyiket isszuk hozzá.