Borteraszunkon egy pillanat alatt Egyiptomba repítünk! Hogyan? Mutatjuk!

Kóstoltad már a Dukkaht?  Ez nem más, mint egy illatos, egyiptomi fűszerkeverék, amely különböző szárított fűszernövényekből és diófélékből készül. Szerencsére nem kell Egyiptomba utaznod, ha ki szeretnéd próbálni, elég ellátogatni borteraszunkra! Hogy a legjobb enni? Fogsz egy szelet frissen, nálunk sült, ropogós tiroli csavartat, belemártod oliva olajba, majd ezt követően az aromás fűszerkeverékbe. Iszol rá…

Cikk olvasása

Megkezdődött a szőlő virágzása

A héten országszerte megkezdődött a szőlő virágzása. A pártasapkák lehullanak, és elkezdődik a megtermékenyülés. 100%-ban nem teljesül, továbbá a hűvös, csapadékos idő nehezítheti a folyamatot. Ezt követően megjelennek a borsó nagyságú bogyók, és már egy kezdeti képet kapunk mekkora termésmennyiséggel számolhatunk. A minap, amikor a képet készítettük, a szomszéd szőlősgazda átjött hozzánk, és azt mondta,…

Cikk olvasása

Megnyitott Borteraszunk!

2020. május 28. Pincénk ismét mérföldkőhöz ért. Elkészült borteraszunk, amit az első vendégek már fel is avathattak.  Sok munka van mögötte, mert mindenképp olyan élményt szerettünk volna nektek nyújtani, ami valóban ad valami pluszt a szürke hétköznapokba. Tegnap izgatottan vártuk a megnyitót. Vajon akkor is jönnek, ha esik az eső? Minden rendben lesz? Készen állunk? A…

Cikk olvasása

Egy hétvége a szőlőben a hedonista vállalkozó szemüvegén keresztül

Sokan tudjátok, hogy a Pince életében a szőlőtermesztés és borkészítés szeretete bár hosszú generációkra nyúlik vissza, mégis mindig megmaradt hobbi szinten. Az utóbbi években valami azonban megváltozott, és ez az egész egy folyamatosan fejlődő, egyre közkedveltebb vállalkozássá nőtte ki magát. Ez annak is köszönhető, hogy Pincénk tulajdonosa maximálisan kiveszi a részét valamennyi feladatból. Többek között…

Cikk olvasása

Nekünk a Balaton a Riviéra…

Ha hétvége, akkor Balaton. Ha Balaton, akkor kirándulás. Ha kirándulás, akkor HedoNick. 😎 Tudtad, hogy a Badacsony, a Balaton-felvidék legmagasabb tanúhegye a többihez hasonlóan évmilliókkal ezelőtti heves vulkanikus tevékenységnek köszönhetően jött létre? Ebben rejlik az itteni olaszrizling és szürkebarát egyik sajátossága. Ugyanis a legismertebb vulkáni kőzet, a bazalt, és az alatta található laza üledékek kiváló…

Cikk olvasása

Borász gondolatok…

Peti, Pincénk borásza ismét hozott nekünk néhány értékes gondolatot a heti teendőkről: “A héten a tavaly elültetett szőlőket gondoztuk. Telepítéskor, mi esetünkben tavasszal az egyik legfontosabb, hogy a jól megmunkált földbe elrakott oltványok mielőbb kellő mennyiségű vízhez jussanak. Szerencsénkre, 2018 májusában ezzel nem volt probléma 😀 Ezt követően folyamatosan kapálni kell a fiatal növényeket. A…

Cikk olvasása

Borász gondolatok…

Pincénk nagyszerű borásza, Péter Feldhoffer a tavasz beköszöntétől kezdve minden héten ingázik Pilisvörösvár- Badacsony között. Teszi ezt azért, hogy néhány hónap múlva a zamatos szőlőből isteni borokat hozhasson létre nekünk. 🍷🍇 Péter heti összefoglalóját olvashatjátok most: “Beköszöntött a tavasz, a rügyek országosan kipattantak, és megindult a hajtások növekedése. Ezeknek a mérete eltérő, fajtától, fekvéstől műveléstől, stb.…

Cikk olvasása

A fermentálás sokszínűsége

A fermentálást ősidők óta alkalmazza az ember. Ezzel az  eljárással készül például a legtöbb tejtermék, a kovászolt kenyér, a bor, a különféle ecetek, a marinált húsok és a savanyított zöldségek, de a sort szinte a végtelenségig folytathatnánk. Ez a módszer több okból is csodálatos: nem csak az egészség támogatására, de az élelmiszerek tartósítása céljából is…

Cikk olvasása

A fehérbor jótékony hatásai

A mérsékelt, minőségi borfogyasztás jótékony hatásait évszázadok óta ismerjük, tapasztaljuk. Az egészségügyi impressziók után kutatva jóval több cikk, nyilatkozat kerül elő a vörösborokkal kapcsolatban, azonban érdemes ugyanakkora figyelmet szentelni a fehérboroknak is. Mutatjuk miért jó a szervezetünknek ez a finom nedű. Fontos tudni, hogy ezek a tapasztalatok kizárólag a száraz borokra érvényesek! A fehér szőlőszemek…

Cikk olvasása