Borász gondolatok…

Pincénk nagyszerű borásza, Péter Feldhoffer a tavasz beköszöntétől kezdve minden héten ingázik Pilisvörösvár- Badacsony között. Teszi ezt azért, hogy néhány hónap múlva a zamatos szőlőből isteni borokat hozhasson létre nekünk. 🍷🍇 Péter heti összefoglalóját olvashatjátok most: “Beköszöntött a tavasz, a rügyek országosan kipattantak, és megindult a hajtások növekedése. Ezeknek a mérete eltérő, fajtától, fekvéstől műveléstől, stb.…

Cikk olvasása

A fermentálás sokszínűsége

A fermentálást ősidők óta alkalmazza az ember. Ezzel az  eljárással készül például a legtöbb tejtermék, a kovászolt kenyér, a bor, a különféle ecetek, a marinált húsok és a savanyított zöldségek, de a sort szinte a végtelenségig folytathatnánk. Ez a módszer több okból is csodálatos: nem csak az egészség támogatására, de az élelmiszerek tartósítása céljából is…

Cikk olvasása

A fehérbor jótékony hatásai

A mérsékelt, minőségi borfogyasztás jótékony hatásait évszázadok óta ismerjük, tapasztaljuk. Az egészségügyi impressziók után kutatva jóval több cikk, nyilatkozat kerül elő a vörösborokkal kapcsolatban, azonban érdemes ugyanakkora figyelmet szentelni a fehérboroknak is. Mutatjuk miért jó a szervezetünknek ez a finom nedű. Fontos tudni, hogy ezek a tapasztalatok kizárólag a száraz borokra érvényesek! A fehér szőlőszemek…

Cikk olvasása

Borjour Magnum 2020… 👌🏻

Az év borkóstolójaként beharangozott eseményt mindannyian izgatottan vártuk. Vettünk már részt hasonló rendezvényen, de a Borjour Magnumon kiállítóként debütálni, új szint volt Pincénk életében. Mi nagyszerűen éreztük magunkat. Számos tapasztalattal, új szakmai ismerősökkel, tartalmas élményekkel lettünk gazdagabbak. Újak voltunk, ezért nagyon sokan kíváncsiak voltak ránk. A nap végére a Pincénk iránt érdeklődők a szívükbe zártak…

Cikk olvasása

Boros etikett- avagy milyen hőmérsékleten fogyasszuk a bort?

A szervírozási hőmérséklet képes jelentősen növelni vagy akár rontani a bor élvezeti értékén. Mindegyik bortípus más és más hőmérsékleti értékeket igényel, természetesen ha nincs otthon speciális mérőeszközünk, nehéz a pontos meghatározás, de érdemes néhány ökölszabályt megjegyezni. Minél értékesebb egy bor, annál kevésbé hűtsük, mivel a nemes borokat tönkreteheti a túl alacsony hőmérséklet. Az is elmondható,…

Cikk olvasása

Sült gesztenye HedoNick módra

Igazi téli csemege a sült gesztenye. 🌰 Sokan úgy készítik, hogy sütés közben egy kevés újborral locsolják, hogy még ízletesebb, különlegesebb legyen. 😋 Az ötletet mi is leteszteltük pincészetünk egyik 18-as borának segítségével. A gesztenyéket egyszerűen “lepermeteztük” egy kis Roséval, a végeredményen pedig mi is meglepődtünk. 😀 A gesztenyék édesebbek és mézes illatúak lettek! Vasárnapi esti…

Cikk olvasása

Milyen bor illik a karácsonyi menühöz?

A karácsonyi időszak a szeretetről, a családról, az ajándékozásról és a bőséges lakomákról szól. Ezekben a napokban többfogásos étkezésekkel, hosszú asztal melletti beszélgetésekkel, kiadós desszertekkel kényeztetjük magunkat és vendégeinket. 👌 Az ételek mellé természetesen italok is dukálnak, azonban bátran állíthatjuk, egy-egy “rossz” párosítás képes az élvezetet akár el is rontani. 🍷 Borászunkkal, Feldhoffer Péterrel arról…

Cikk olvasása